Kamu Denetçisi Akman, Sırbistan’da Uluslararası Konferansta Konuştu
Kamu Denetçisi Yahya Akman, Sırbistan Ombudsmanı Zoran Pasalic’in daveti üzerine “Sağlıklı Bir Çevreye Yönelik Ortak Çabalar: Ombudsmanlık Kurumlarının Rolü ve Önemi” temalı Uluslararası konferansa konuşmacı olarak katıldı.
“Bizler, çevresel adaleti sağlamak ve çevre sorunlarına karşı etkin çözümler üretmek için toplumun sesi olmalıyız.”
Ombudsmanlık Kurumlarının, vatandaşların şikâyetlerini bağımsız ve tarafsız bir şekilde inceleyerek, hak ihlallerinin giderilmesi ve adaletin sağlanması için çalıştığını belirten Kamu Denetçisi Yahya Akman, “Çevresel haklar söz konusu olduğunda, Ombudsmanların rolü daha da kritik hale gelmektedir. Bizler, çevresel adaleti sağlamak ve çevre sorunlarına karşı etkin çözümler üretmek için toplumun sesi olmalıyız. Ombudsmanlık Kurumları olarak, çevresel sorunlarla ilgili şikâyetleri titizlikle ele almalı ve bu şikâyetlerin çözümünde etkin bir rol oynamalıyız. Hükümetlerin ve özel sektörün çevreye olan etkilerini denetlemek, çevresel düzenlemelere uyulup uyulmadığını izlemek ve gerektiğinde raporlar hazırlayarak kamuoyunu bilgilendirmek bizlerin sorumluluğundadır.” dedi.
Kamu Denetçisi Akman: Halkı, çevre sorunları ve bu sorunların çözümü konusunda bilgilendirmek bizlerin katkıda bulunabileceği alanlardandır.
Çevre konusunda farkındalık yaratmanın ve toplumu bilinçlendirmenin de Ombudsmanlık Kurumlarının önemli görevlerinden biri olduğunu vurgulayan Akman, “Halkı, çevre sorunları ve bu sorunların çözümü konusunda bilgilendirmek, bireylerin ve toplulukların daha çevre dostu alışkanlıklar geliştirmesine yardımcı olmak bizlerin katkıda bulunabileceği alanlardandır.” diye konuştu.
Türkiye Ombudsmanlık Kurumunun 10 yılı aşkın süredir aktif olarak çalışmalarını sürdürmekte olduğunu bildiren Kamu Denetçisi Akman, “Kurumumuza doğrudan “çevre hakkı” kapsamında ele alınabilecek çevre kirliliği, orman alanlarının ve kıyıların korunması gibi konularda başvurular yapılabilmekle birlikte; çevre hakkı ile bağlantılı olarak ele alınabilecek çevre ve şehircilik, kentsel dönüşüm, imar ve iskân işleri, tarım ve hayvancılık, hayvan hakları gibi alanlardan da başvurular gelmektedir.” ifadelerini kullandı.
Akman: Ombudsmanlar ve insan hakları savunucuları olarak, her şeyden önce bu soykırıma dur demek zorundayız.
7 Ekim 2023 tarihinden bu yana tüm Dünyanın gözü önünde bir soykırım yaşandığını söyleyen Akman, “Gazze’de bırakın sağlıklı çevrede yaşama hakkını, insanlar aç ve susuz; sığındıkları mülteci çadırları bile bomba saldırısı altında ve tek başlarınalar. Ombudsmanlar ve insan hakları savunucuları olarak, her şeyden önce bu soykırıma dur demek zorundayız. Masum sivillerin katledildiği bir açık hava mezarlığına dönen Gazze’de yaşanan bu zulme dur diyebilmek için farkındalık oluşturmamız çok önemli. Bu amaçla Türkiye Ombudsmanlık Kurumu olarak bir özel rapor hazırladık ve ilgili uluslararası kuruluşlarla, kişilerle paylaştık.” şeklinde konuştu.